Ermita de la Mare de Déu del Merli

La tradició compta que, enmig de les ruïnes de la capella i del que havia estat l'antic poblat, un pastor va trobar, sobre un merlet, una imatge de la Mare de Déu, la qual anomenaren, per aquest motiu, del Merli

El temple actual és, en bona part gairebé, del mateix segle XIII, restaurat a mitjan del segle XVI, quan s'hi construí un cambril, ara desaparegut i, novament, reformat i ampliat al segle XVIII. És tot de pedra, amb volta de canó. Té dues capelles laterals, la de la dreta és la del Sant Crucifix . Actualment són visibles des de l'exterior un finestral romànic a banda i banda.En la restauració feta al segle XVI, s'hi posaren les pintures murals, a cada banda del presbiteri, on s'hi relata el llegendari episodi de l'actac, per part del Comte d'Urgell, Ermergol X, per questions derivades de la possesió d’unes terres.

La imatge que es venera actualment al Santuari no és ben bé l'original. Recorda els trets d'una imatge romànica de talla, refeta i reformada en diverses ocasions . La darrera d'elles va ser conseqüència de la seva destrucció l'any 1936, en què només pogué salvar-se bona part del cap de la Verge, lliurat del foc. Perfectament restaurada segons l'original per l'escultor Felip Coscolla, va ser reposada al culte el 24 de setembre de 1939 en una solemne cerimònia presidida pel Dr. Faust Cucurull, canonge arxiver de la Seu de Tarragona, fill il·lustre de la Vila. La imatge, policromada, amida 35 cm., apareix asseguda i en posició molt hieràtica, amb el Nen Jesús a la falda.

La seva festa se celebra el diumenge següent del dia 8 de setembre, amb processó des de la Parròquia fins a l'Ermita, on es fa l'ofrena de flors i la Santa Missa, amb assistència de les Autoritats, Pubilles i poble en general.

Goigs de Nostra Senyora del Merli.