Capella de Sant Ramon Nonat

L’ermita de Sant Ramon Nonat és una curiosa i original construcció en forma circular edificada l’any 1777, fou sufragada la construcció per una família del poble, agraïda, per la intercessió del sant en un accident ocorregut al camí ral, un vers dels goigs ho descriu:

Fou Artesa afavorida

per una gràcia especial

quan una euga esfereïda

volcà vora el camí ral;

cap mal més en quedaria

i amb salut Rosa infantà

 

La relíquia de Sant Ramon Nonat.

Durant la guerra civil l’any 1936 sembla ser que un milicià la va trobar quan l’església parroquial va ser cremada i, per salvar-la de la destrucció, se la va emportar. La relíquia no va tornar al poble fins a l’any 2007, quan la família d’aquest milicià la va lliurar al rector. Va ser així com la parròquia i el poble van recuperar l’antiga i preuada relíquia del seu patró, fins aleshores desapareguda.

 

Segons l’orde de la Mercè, es tracta d’una de les relíquies més importants que actualment es coneixen de sant Ramon Nonat, després que la petita relíquia venerada al santuari de Sant Ramon a la Segarra fos robada l’any 2007 en vigílies de la seva festa per uns desconeguts, sense que fins ara hagi pogut ser recuperada.

 

En la llinda de pedra de la porta d’entrada a l’ermita hi ha la següent inscripció:

Capella de Sant Ramon Nonat, any 1777. Feta a expenses de Rosa Salas y Jove y de son pare francisco Jove y Angles y dels seus