Església parroquial de Sant Jaume.
Església parroquial de Sant Jaume.

Santa Quitèria, patrona de Corbins. La llegenda.

És la patrona per excel·lència de Corbins (22 de maig) encara que igual que Sant Jaume, no sabem per quin motiu l'és.

Durant molts anys Corbins fou lloc de pelegrinatge donada a l’existència de la relíquia de Santa Quitèria, que gaudia de la gràcia de guardar del mal de la ràbia.

Conta la llegenda que quan l’hereu d’una família d’un poble del Pla d'Urgell [Linyola] sortí de casa seva per anar a servir de soldat a les llunyanes terres d’Àfrica, la seva mare li donà la relíquia de Sta. Quitèria mantinguda a la família de generació en generació i que consistia en tres dits de la Santa.

Li donà per a protegir-lo a la batalla i també de qualsevol mal. No fou pas del tot així ja que el noi caigué malalt i tornà a Catalunya. Era tan greu el seu estat que en arribar a la nostra vila no es va veure pas en cor de continuar viatge a casa seva. Romangué així a Corbins fins que es restablí. L’hora de l’agraïment es féu palesa en fer entrega a tota la vila del més gran dels seus béns: la relíquia de Sta.Quitèria.

Quan aquest soldat arribà a casa els explicà tot el que li havia succeït i que havia regalat la relíquia al poble de Corbins. En sentir-ho li ordenaren que anés a buscar-la i la retornés a casa. Ell així ho va fer, però quan es disposava a marxar de Corbins amb la relíquia, va restar immòbil i per molt que ho intentés no podia donar un pas. No va poder deixar el poble de Corbins fins que va retornar la relíquia al seu lloc.

Font: http://www.corbins.cat/